En del mennesker værger sig ved at besøge en tandlæge, fordi de er bange for, at de bliver punktet i hovedet for ikke at have gjort nok for deres tænder – børstet med en elektrisk tandbørste, renset efter med tandtråd og ikke mindst spist sundt og varierende.

Det er mærkeligt, at almindelige mennesker har det sådan med noget, som de selv betaler for: at de skal stå til regnskab for noget, de føler, de gør forkert og skal forklare sig i et andet grundlovsforhør.

Tandlægerne er jo til for at hjælpe dig og vil have, du får valuta for dine penge, så selvfølgelig skal du behandle dem pænt og være flink ved dem (børst lige tænderne, drik noget vand, hav noget mad i maven – hindrer dårlig ånde – og huske mintpastil, inden du møder op), men du betaler dem for at gøre en ydelse for dig.

Flere personer ville også ønske, at tandlægebehandlingen var en del af vores betaling over Skat, men så ville man alligevel begynde at påpege, at så burde behandlingsformer, medicin, psykologbehandling, zone-terapi og mere også være gratis.

Så ville skatten stige, og selvom vi danskerne er glade for at betale skat, så har tingene også en grænse.

Et sundt liv med gratis besøg på hospitalerne, et socialt sikkerhedsnet, en minimumsløn, bistandsydelser og videre gør, at samfundet hænger sammen og ikke gør større skel på “rig” og “fattig”.

Men at have nogle sunde bisser er ikke en menneskeret på samme måde – det er et valg.

Og husk på: desto længere du venter med at besøge din tandlæge, desto værre bliver tændernes tilstande ofte også.

Men vær også klar over, at du kan bestille en tid ofte så langt ude i fremtiden, du har lyst til, så man har råd til at betale for den.

Undersøgelsen kan så vise, hvad der skal laves ved ens tænder, men du bestemmer selv, om dette skal ske og hvornår.

Derfor kan man planlægge de følgende behandlinger, så man har råd til det, og flere tandlæger tilbyder også forslag til finansiering af tandlægeregningen.

De mener jo ikke, at pengene skal holde en fra at blive behandlet.